Energimätning

Energimätning i kwH

Varför individuell värmemätning?

Under flera år blev Herrljungabostäders energiräkning större och större. Det var inte möjligt att höja hyrorna i samma omfattning, och pengar som skulle avsatts till underhåll gick i stället till värme.

För att hejda denna utveckling som berodde både på högre konsumtion och höjda priser, så beslutade Herrljungabostäder att införa individuell värmemätning.
Man behövde helt enkelt ett system för att ge hyresgästerna möjlighet att spara energi. Med individuell värmemätning får varje hyresgäst betala för sin egen energikonsumtion.
Den som sparar, alltså håller en lägre inomhustemperatur eller använder mindre varmvatten, får pengar tillbaka. Den som vill ha det varmare eller föredrar att sova för öppet fönster även på vintern, utan att ha stängt av elementet, får betala för det. Grundtanken med systemet är rättvisa.

Många olika faktorer påverkar dina energikostnader

Hur stor energikostnaden blir i en fastighet påverkas av många faktorer, och flertalet av dessa kan inte bostadsbolaget eller hyresgästen påverka. Det handlar om utetemperatur, vindförhållanden och energipris. Precis som för villaägaren, blir en kall och blåsig vinter dyrare än en som är mild och mindre blåsig.

Hyresgästen påverkar sin energinota genom innetemperaturen och genom hur mycket varmvatten som konsumeras.

Därför känns det kallt på hösten

När hösten kommer och temperaturen sjunker både utomhus och inomhus, så kommer även den fukt som under sommaren ackumulerats i betongstommen i huset att komma ut i lägenheten. Trots att termometern står på 20 grader upplevs det som att det är rått och kallt även inomhus. Det beror på att luftens fukthalt har blivit högre, och man kan till exempel märka det på att handduken får svårare att torka i badrummet.

Detta är helt naturliga fenomen och betyder inte att systemet fungerar dåligt. Lita istället på din innetermometer. Visar den 20 grader, även om elementet är kallt, så är allt som det ska.

Tänk även på att människokroppen behöver ställa om till den kallare årstiden, och att detta inte går från den ena dagen till den andra.

Så här fungerar termostaten

På termostaten kan man ställa in den temperatur som man vill ha i rummet. När den sedan når upp till den angivna nivån, så stängs elementet automatiskt av och svalnar efter en stund.
När temperaturen i rummet därefter sjunker, så känner termostaten av detta och elementet blir varmt igen. Det här innebär att elementet ibland kan vara kallt, utan att det är något fel.
De flesta termostater på Herrljungabostäders element är utrustade med en spärr. För den som önskar varmare i lägenheten än vad spärren tillåter, så är det bara att vända sig till Herrljungabostäder för att få den borttagen.

Det finns tre typer av termostater i Herrljungabostäders lägenheter. Deras gradering är som följer. Siffran inom parentes anger ospärrad termostat.
Spärrade termostater ger som mest cirka 20-21 grader.

Fabrikat

MMA
Danfoss
TA

Gradering

Maximalt 6 (9)
Maximalt 3.5 (5)
Maximalt 3.5 (5)

Top

Lämna ett svar

Required fields are marked *.