Energi

Varför individuell värmemätning?

Under flera år blev Herbos energiräkning större och större. Det var inte möjligt att höja hyrorna i samma omfattning, och pengar som skulle avsatts till underhåll gick i stället till värme.

För att hejda denna utveckling, som berodde både på högre konsumtion och höjda priser, så beslutade Herbo att införa individuell värmemätning.

Istaonline

Du kan hålla koll på din förbrukning på Istaonline.se

Påverka energikostnaderna

Hyresgästens förbrukning

Du som hyresgäst kan påverka din energinota genom innetemperaturen och genom hur mycket varmvatten som konsumeras.

Den som sparar, alltså håller en lägre inomhustemperatur eller använder mindre varmvatten, kan få pengar tillbaka. Den som vill ha det varmare får betala för det. Grundtanken med systemet är rättvisa.

Externa faktorer

Hur stor energikostnaden blir i en fastighet påverkas av många faktorer, och flertalet av dessa kan inte Herbo eller du som hyresgäst påverka. Det handlar om utetemperatur, vindförhållanden och energipris. Precis som för villaägaren, blir en kall och blåsig vinter dyrare än en som är mild och mindre blåsig.

Därför känns det kallt på hösten

När hösten kommer och temperaturen sjunker både utomhus och inomhus, så kommer även den fukt som under sommaren ackumulerats i betongstommen i huset att komma ut i lägenheten. Trots att termometern står på 20 grader upplevs det som att det är rått och kallt även inomhus. Det beror på att luftens fukthalt har blivit högre, och man kan till exempel märka det på att handduken får svårare att torka i badrummet.

Detta är helt naturliga fenomen och betyder inte att systemet fungerar dåligt. Lita istället på din innetermometer. Visar den 20 grader, även om elementet är kallt, så är allt som det ska.

Tänk även på att människokroppen behöver ställa om till den kallare årstiden, och att detta inte går från den ena dagen till den andra.

Så här fungerar termostaten

På termostaten kan man ställa in den temperatur som man vill ha i rummet. När den sedan når upp till den angivna nivån, så stängs elementet automatiskt av och svalnar efter en stund.

När temperaturen i rummet därefter sjunker, så känner termostaten av detta och elementet blir varmt igen. Det här innebär att elementet ibland kan vara kallt, utan att det är något fel.

De flesta termostater på Herbos element är utrustade med en spärr. För den som önskar varmare i lägenheten än vad spärren tillåter, så är det bara att vända sig till Herbo för att få den borttagen.

Det finns tre typer av termostater i Herbos lägenheter. Deras gradering är som följer. Siffran inom parentes anger ospärrad termostat.
Spärrade termostater ger som mest cirka 20-21 grader.

Fabrikat – Gradering

MMA – Maximalt 6 (9)
Danfoss – Maximalt 3.5 (5)
TA – Maximalt 3.5 (5)

Vill du ha ett boende i Herrljunga?