Husdjur

Husdjur är en familjemedlem som kräver särskilt ansvar

Du får gärna ha husdjur i din lägenhet, men du har alltid ansvar för att djuren inte är till obehag för dina grannar. Nedan följer några regler för dig och ditt husdjur. Om du tar hänsyn till dem, så ökar trivseln för alla boende i området — både djurägare och andra.

Allmänt om husdjur hos Herbo

Släpp inte ut djur utan tillsyn.

Se till att ditt husdjur inte förorenar på området, speciellt inte i närheten av barnens lekplatser.

Var varsam med pälsdjur, eftersom många är allergiker. Detta gäller bland annat i tvättstugan, där katt- och hundhår kan samlas i torktumlarfilter.

Blir du besvärad av ett husdjur – exempelvis en hund som skäller på nätterna eller en katt som förorenar sandlådan – bör du i första hand kontakta djurägaren direkt, i andra hand vända dig till oss på Herbo eller miljöförvaltningen i kommunen.

Hund

Även om du vet att just din hund är den snällaste av dem alla, så är många människor rädda för hundar.

  • Håll alltid din hund kopplad.
  • Tänk på att din hund kan skälla när du inte är hemma. Kolla gärna med dina grannar.
  • Torka gärna av din hunds tassar och päls innan du tar in den i trapphuset när det regnar ute och din hund är smutsig.
  • Plocka alltid upp efter din hund när den rastas, använd s k bajspåse.

Katt

Du har alltid ansvar för din katt och vad den gör — oavsett om den är innekatt eller utekatt. En innekatt är lättare att ha uppsikt över, och därmed lättare att ta ansvar för.

  • Tänk på att en utekatt kan ställa till bekymmer för andra boende genom att den exempelvis förorenar i sandlådan, revirmarkerar på bilar och byggnader eller repar lacken på bilar.
  • Märk din katt med halsband eller öronmärkning. Då vet alla att det är en tamkatt som sköts och matas. Utan märkning riskerar du att katten tas för vildkatt och blir infångad.
  • Spola aldrig ner kattsand i toaletten. Sanden lägger sig som en propp i rören och täpper till avloppet. Släng istället sanden i hushållssoporna och se till att de är ordentligt förslutna

Ovanliga husdjur

Många är rädda för ormar, spindlar och mer ovanliga husdjur så av hänsyn till det tillåter vi inte denna typ av husdjur i våra lägenheter.

Vill du ha ett boende i Herrljunga?