Gemensamma utrymmen

Regler för gemensamma utrymmen

Ett flertal funktioner och lokaler i ett bostadsområde används av många hyresgäster. Därför är det bra med gemensamma regler för hänsynens skull.

Bemötandet på kontoret är superbra. Vid felanmälan är de snabba på att åtgärda.

Hyresgäst

Tänk på allergikerna

Rökning

Rökförbud råder i alla gemensamma utrymmen, dvs trapphus, hissar, tvättstuga, vind, källare, cykelrum osv. Detta är dels en fråga om brandsäkerhet, dels är många människor allergiska mot rök.

Pälsdjur

Pälsdjur kan ställa till problem för allergiker. När din hund eller katt fäller, är det viktigt att du kammar och borstar pälsen ordentligt. Rengör även torktumlarfiltret extra noga när du har tvättat, eftersom det ofta fastnar hund och katthår där.

Tvättstugan

Tvättstugan är förmodligen den gemensamma plats som de allra flesta använder. Försök därför att hålla rent och snyggt i tvättstugan.

Meddela genast Herbo om något inte fungerar. Och förstås — vänligen respektera de tider som är bokade av andra, och använd inte tvättstugan utanför de bokningsbara tiderna.

  • Torka av golv, maskiner och bänkar när du är klar.
  • Följ de skötselanvisningar som gäller för tvättmaskiner, torktumlare och annan utrustning.
  • Använd alltid tvättpåse om du tvättar en bh med bygel. En vanlig anledning till att maskinerna inte fungerar är att en bh-bygel har lossnat och fastnat i tvättmaskinen.

Andra gemensamma utrymmen

Säkra ytor i vinds- och källarförråd

Om du har förråd på vinden eller i källaren får du inte förvara brandfarliga ämnen eller dra in egen el där. Det är inte heller tillåtet att röka eller tända någon låga i förråden. Sätt alltid ett rejält hänglås på ditt förråd, även om du inte har några värdeföremål i utrymmet. Det kan avskräcka en inbrottstjuv och förhindra åverkan.

Cykel- och barnvagnsrum

Cyklar och barnvagnar får inte ställas i trapphuset, eftersom de står i vägen vid städning och blockerar vid utrymning eller sjuktransporter. Många bostadsområden har därför speciella cykel- och barnvagnsrum. Kontakta Herbo för mer information.

Fria ytor i trapphus och entré

Det finns tillfällen när det är bråttom att komma fram. Exempelvis kan någon ha blivit sjuk och en ambulansbår måste fram. Vid bränder är det också viktigt att utryckningspersonalen har fri passage. Därför är det inte tillåtet att ställa saker i trapphuset eller i entrén. Ett fritt trapphus underlättar även städningen och den allmänna trivseln.

Håll ordning i området

Ett välskött bostadsområde betyder mycket för trivseln. Därför är det viktigt att alla hjälps åt att hålla ordning — allt efter förmåga. Du kan bidra genom att plocka upp efter dig, lämna avfall på avsedd plats, hålla ordning i trapphuset osv.

Vill du ha ett boende i Herrljunga?