De kämpar för barnen i Ukraina

För ungefär ett år sedan besökte Hemmaplan paret Bengt och Birgitta Jakobsson som under många år engagerat sig för utsatta barn i Ukraina. Vi ringde upp för att höra hur det går för deras kontakter i Ukraina.

När vi ringer upp sitter Birgitta och sorterar kläder som Lindex skänkt som ska gå med en hjälpsändning till Ukraina.

– Det är så hemskt det som händer nu. Det är jobbigt att se kriget närma sig platser som vi besökt många gånger. Vi kan inte göra mer än att hjälpa till så gott vi kan. Just nu samlar vi in kläder och pengar.

Bengt och Birgitta har tidigare varit i Ukraina flera gånger per år med förnödenheter som de själva samlat in. Även om de själva inte kan resa längre tycker Birgitta att det är skönt att veta att hjälpen når fram och att andra följt deras exempel.

– En grabb från Afghanistan som var med oss på en av våra första resor, som nu är gift med en Ukrainska, han har nyligen åkt ner med saker han själv har samlat in.

På en av sina första resor mötte de Roman Korniyko, grundaren av barnhemmet Fadershuset i Kiev som tar hand om gatubarn. Sedan dess har de stöttat verksamheten på olika sätt.

– De barnen är på väg till Sverige, just nu är de i Tyskland där de sitter i karantän eftersom några fick Corona. Men de är i trygghet, och doktor Roman är med dem.
För den som själv vill hjälpa till genom att skänka pengar har Bengt och Birgittas kyrka, Pingstkyrkan i Vårgårda/Herrljunga, just nu insamlingar till Ukraina. Här nedanför hittar du även information om några andra organisationer som hjälper till på plats. Även små bidrag gör stor skillnad.

På www.herrljunga.se finns information om Herrljunga kommuns arbete. Kommunen har upprättat en samordningsgrupp med uppgift att följa utvecklingen av kriget i Ukraina och hur det kan påverka kommunen. Herrljunga har sedan tidigare ett samarbete med Kamianets-Podilsky i Ukraina, och kommunalråd Gunnar Andersson har varit i kontakt med dem för att visa Herrljungas support och stöd. Här kommer det också finnas information om kommunen längre fram skulle behöva hjälp med till exempel kläder och leksaker.

Vill du ha ett boende i Herrljunga?