1. Gustavssons_DSF2500

Inger och Per-Olof Gustavsson flyttade in i sin lägenhet i centrala Herrljunga i januari i år och här stortrivs de. Enkelheten i att bo i lägenhet centralt passar det aktiva paret perfekt.

Gustavssons stortrivs i sitt nya hem

Att bo centralt i lägenhet passar Inger och Per-Olof Gustavsson perfekt. – Vi är väldigt lyckligt lottade som får bo så här fint och vi trivs fantastiskt bra, säger Inger Gustavsson.

Paret Gustavsson flyttade in i sin lägenhet i centrala Herrljunga i januari i år och här stortrivs de.

– Den här lägenheten passar oss utmärkt. Vi tycker om att det är ett avskilt kök och inte öppen planlösning som det är i många nyare lägenheter, säger Inger.

– Det är väldigt bekvämt, och vi har så duktiga vaktmästare som snabbt fixar om det är något som behövs åtgärdas, säger Per-Olof.

Paret har två döttrar, fem barnbarn och nio barnbarnsbarn. En dotter bor i Herrljunga och en i Vårgårda, så de kan umgås mycket med familjen. Nu under sommaren tillbringar de också mycket tid i sin sommarstuga.

Både Inger och Per-Olof är aktiva både politiskt och i föreningslivet. Dessutom är de mycket engagerade i Equmeniakyrkan.

– Bådas föräldrar var aktiva i kyrkan, så det har vi alltid haft med oss. Equmeniakyrkan anordnar språkcafé för nyanlända, och före pandemin brukade de gå dit.

– Vår kyrka och svenska kyrkan jobbade tillsammans och startade språkcafé för nyanlända. Det var väldigt givande, vi fick möta många människor och livsöden, samtidigt som vi kunde hjälpa till, säger Inger.

2.Gustavssons__DSF2517

Gustavssons lägenhet är rymlig med fint ljusinsläpp och en balkong med utsikt. På väggarna hänger en hel del konst, bland annat två första-priser de vunnit på Konstföreningen i Herrljungas utställningar.

De är också aktiva i föreningen SPF Seniorerna. Föreningen ordnar bland annat studiecirklar, resor och kortare utflykter.

– Vi har varit på Gotland och Bornholm bland annat. Det är väldigt trevligt, och man märker att det är betydelsefullt för många, säger Per-Olof.

Innan Per-Olof blev pensionär drev han eget grossistföretag som sålde tyger till möbelindustrin. Inger arbetade som speciallärare och var anställd i över 40 år i kommunen. Det var när hon gick speciallärarlinjen som hennes politiska intresse och engagemang väcktes.

– Jag träffade en liten pojke som inte kunde tala vid ett studiebesök på en institution för funktionshindrade.

Jag blev väldigt berörd av honom, och var där flera gånger och lekte med honom. Han hade aldrig sagt ett ord, men en dag så sa han plötsligt mamma. Det gjorde ett väldigt starkt intryck på mig och det var så mitt engagemang började.

Hon engagerade sig i Folkpartiets kvinnoförbund, först lokalt och senare centralt. Inger satt i partistyrelsen under Bengt Westerbergs tid, och var aktiv i regionpolitiken under 20 år.

– Jag har haft förmånen att leva ett rikt liv, och jag har träffat många intressanta människor genom politiken. Jag hade tänkt sluta 2006, men det blev att jag engagerade mig lokalt istället.
Hon sitter fortfarande i kommunfullmäktige för Liberalerna, men det blir den sista mandatperioden.
En av hennes hjärtefrågor har varit återinförandet av avgiftsfri screening för bröstcancer.
– Det har jag varit med och kämpat för, och jag tycker också att man ska kalla även kvinnor äldre än 74 år till mammografi.
Även Per-Olof var politisk aktiv under många år.
– Jag har många roliga minnen från tiden som politisk aktiv. Att vi till exempel fick träffa Desmond Tutu på Bengt Westerbergs 50-årsfest är ett minne för livet.

Vill du ha ett boende i Herrljunga?