1. Ingela_0311 kopiera

Ingela Larssons radhuslägenhet i Od ligger med skogen direkt inpå knuten. En drömlägenhet för Ingela som är intresserad av att odla och älskar att gå i skogen.

Kreativitet och odlingslust hemma hos Ingela

Ingela Larssons största intressen är att odla och att gå i skogen. Hennes radhuslägenhet i Od passar henne perfekt. Den ligger precis vid skogen och har en stor trädgård där hon odlar massor med grönsaker.

Ingela har bott i sin lägenhet i Od i 16 år. Hon flyttade runt en del åren innan efter att maken Lennart gått bort.

– Jag hade sådan tur som fick den här lägenheten. Det kändes rätt redan från början, att här kan jag och barnen få lugn och ro och skapa ett hem.

De nu utflugna barnen, tvillingarna Ronja och Björn, fyller 28 i år. Ronja har studerat utomlands i sju år, med ett års uppehåll, och är precis färdig veterinär. Björn har flyttat till ett hus i närheten med ett stort garage.

– Eller det är mer ett garage med hus, bilar är hans stora intresse, skrattar hon. Ingela delar djurintresset med dottern. I lägenheten bor också hunden Ettan och katterna Maja och Busen.

Radhuslägenheten är i två plan, med en liten uteplats på framsidan och stor trädgård på baksidan. Bakom trädgården börjar skogen direkt.

– Jag stortrivs här, det är som att jag bor mitt i skogen fast jag har grannar. Här kan jag hålla på med mina projekt. Jag tycker om att odla, och när allt har växt färdigt i trädgården älskar jag att gå i skogen och plocka svamp och bär.
Till sin hjälp har hon hunden Ettan, som hon lärt att söka efter svamp.

– Hon lärde sig väldigt snabbt och hon tycker att det är väldigt roligt. Hon kan flera sorter: svart trumpetsvamp, rödgul trumpetsvamp, Karl Johan, trattkantarel och vanlig kantarell. Hon är en riktig stjärna på att hitta svamp, en säsong plockade jag 130 kilo gula kantareller.

Svart trumpetsvamp är svår att hitta, men en riktig delikatess tycker Ingela.

– Jag brukar torka den och göra eget kryddsalt, det blir jättegott.
Hon lagar mycket mat med svamp och grönsaker.

– Jag är i princip självförsörjande på grönsaker. Jag fryser in och gör egna inläggingar.
Svamp plockar hon mer än hon kan äta, så hon ger bort och säljer.

Nu väntar hon med spänning på att de första vårlökarna ska kika upp ur jorden.

– Vårlök är nästan det enda som jag köper, annars frösår jag det mesta och tar hand om fröna och sparar till nästa år.

På fönsterbrädan i köket finns frö-sådder som väntar på att planteras ut när det blir varmare ute. Sedan kan hon skörda bland annat majs, broccoli, blomkål, morötter, spenat, kryddor, lök och vitlök.

– Nu hade jag tomater ända till jul. Det finns vintertomater med lite tjockare skal som du kan ta in och hänga upp så kan man plocka när man behöver.

3. Ingela_FB_1709635593579

Ingela fixar i trädgården och är ute i skogen mycket, men när hon är inomhus tycker hon om att handarbeta.

2. Ingela_0298

Hon ritar egna stickmönster som hon delar med sig av online på beställning.

2. IngelaFB_1709709965108

Här ett påfågelmönster som blivit ett par färgstarka sockar.

Vill du ha ett boende i Herrljunga?