Dags att fixa vårfint på balkong och uteplats

Äntligen är det snart dags att njuta utomhus igen. Om du har en egen balkong eller uteplats – passa på att fixa vårfint redan nu så du kan njuta till fullo av de första riktigt varma solstrålarna.

Uteplatser och balkonger är en del av ditt hem och du som hyresgäst ansvarar för att den är välskött. Välvårdade uteplatser gör mycket för trivseln i området.

Börja med att rensa bort spåren av vintern. Oavsett om din uteplats har stenplattor eller trätrall – vatten, skurborste, och vanlig grönsåpa är en bra och miljövänlig metod för en fin uteplats. När det är rent och fint börjar det roliga: att inreda med blommor. Några lättskötta och frosttåliga blommor lyser upp i tidig vår. Några klassiska favoriter för tidig vår är primula, penséer och narcissus.

Penséer startar trädgårdssäsongen och är mycket köldtåliga. Har penséerna blivit utsatta för frost ser de lite ledsna ut och slokar, men de sträcker på sig igen så fort det blir plusgrader. viktigt att de vattnas ofta och att jorden hålls fuktig, placera den någonstans där du ser den och inte glömmer att vattna den!

Primula betyder vårens första ört. Primulan eller jordvivan finns i massor av varianter och färger och sprider härlig vårkänsla inomhus. Jordvivan passar också bra att samplantera utomhus när frosten har släppt. Den passar till exempel fint i samplanteringar med vårlök i kruka.

Narcissus, eller påsklilja, är en sådan vårlök som gör sig fint i en passar utmärkt i en samplantering – särskilt just nu när påsken står för dörren.

Vill du ha ett boende i Herrljunga?