1. Lydia_0107

Lidya och barnbarnet Isabella i Lidyas nyrenoverade kök. Nyligen gjordes stambyte i Lidyas lägenhet i Herrljunga. När Lidya kunde flytta in igen efter stambytet kunde hon göra det till en i princip helrenoverad lägenhet med helkaklat badrum, nytt kök och nya ytskikt i hall och vardagsrum.

Lidya Tekle trivs i sin nyrenoverade lägenhet

Nyligen gjordes ett stambyte i Lidya Tekles lägenhet. I samband med detta renoverades hennes kök och badrum och hon fick dessutom nya ytskikt även i hall och vardagrum.

Ett stambyte är en omfattande renovering som innebär att man byter ut rörstammarna som leder vatten i en fastighet. Ibland kan även elledningar och värmestammar som leder radiatorvatten omfattas. Ett stambyte brukar behövas efter 30-50 år.

Under arbetet med stambytet flyttade Lidya till en närliggande lägenhet i några månader. När hon kunde flytta tillbaka hem hade hon fått nytt kök, helkaklat badrum med handdukstork och dusch istället för badkar och ny parkett och nymålade väggar i hall och vardagsrum.

Dessutom har Herbo passat på att byta fönster och dörrar invändigt. Lidya är jättenöjd med resultatet.
– Det blev stor skillnad och väldigt fint och fräscht. Jag trivs jättebra i min lägenhet och i Herrljunga.

4. Lydia_0084NY

I samband med stambytet i Lidyas lägenhet byttes även fönstren.I fönstret står Lidyas barnbarn Isabella snart 1 år.

Hon flyttade till Herrljunga 2019 efter att ha bott i Annelund i många år.
– Jag flyttade hit för jobbets skull, min lägenhet ligger nära jobbet och det är lugnt och skönt här.

Lidya arbetar just nu 50% på ett korttidsboende och studerar 50%.
– Jag studerar till specialist-undersköterska i Skövde. Det är en 2-årig utbildning på distans. En till två gånger i månaden åker jag till skolan i Skövde.

Lidya har bott i Sverige i 13 år men ursprungligen kommer hon från Eritrea. Hon saknar sitt hemland mycket, men hon har sin familj nära. Sonen Emanuel, svärdottern Mathilda och deras barn Ciara och Isabella är hos Lidya nästan varje dag. Lidyas mamma bor i Tyskland, men alla hennes tre syskon bor också i Sverige. Hon bor granne med sin bror och har en syster i Göteborg och en i Stockholm.

Hon umgås också ofta med några vänner i Herrljunga som alla är från Eritrea.

– Vi är åtta stycken som brukar träffas och laga mat tillsammans.

Antingen hyr vi en lokal eller så är vi hemma hos varandra.
Ofta lagar de en traditionell eritreansk kycklinggryta med kryddblandningen berbere och det eritreanska brödet injera.

I ett glasskåp i Lidyas vardagsrum finns färgglada brödkorgar som används till injera. I skåpet står också kaffekannor i keramik som kallas jebena som används för att brygga eritreanskt kaffe på traditionellt sätt.

Att brygga eritreanskt kaffe är en hel ceremoni som får lov att ta sin tid, kaffet ska bryggas i flera omgångar. Men så blir också kaffet blir väldigt gott intygar Lidyas svärdotter Mathilda.

2. Lydia_F0143

Lidyas vardagsrum har blivit mycket ljusare och fräschare efter renoveringen. Här sitter hon med barnbarnet Isabella i knät. Svärdottern Mathilda har sin dotter Ciara i knät. De umgås nästan dagligen.

3. Lydia_0075

I ett glasskåp förvarar Lidya brödkorgar och kaffeserviser från Eritrea.

Vill du ha ett boende i Herrljunga?